ホーム > English > Human Rights Lecture 2014

Human Rights Lecture 2014

Human Rights Lecture Takes Place June 11

On Wednesday, June 11, a human rights lecture aimed at all Takatori Kokusai students was held. We warmly welcomed and received a speech from Mr. Akira Iwamoto, the President of the Japan Service Dog Association, on the subject of "bonds." Mr. Iwamoto, who lost his eyesight at 45, brought along his guide dog Daniel-kun to the lecture. Looking back on the path he's walked, Iwamoto mixed in humor while talking about his experiences in continuing work in education. He also spoke positively about his relationships with various people in his life.

Mr. Iwamoto brought Daniel-kun on stage to explain guide dogs and give commands. Guide dogs are quite intelligent and are essential for the blind, but he cautioned that no matter how smart these dogs are, all they can do is be taught by trainers to obey orders. Therefore, even if one has a guide dog, help from human beings may also be necessary.

Even if we know phrases like "guide dog" or "dog for the blind," we still have a lot to learn. Iwamoto's lecture was an excellent opportunity for us to understand much more about guide dogs.

At the end of his speech, Mr. Iwamoto said that losing his eyesight has troubled him, but good things have also happened. One of those things was being able to speak to students about his experiences. He expressed gratitude to the students for listening intently and wished them good health in the future. After the lecture, students wrote their thoughts in homeroom. Many students wrote that they were really impressed by the message of living positively and valuing relationships of those around you.

We were delighted to have had the opportunity to hear Mr. Iwamoto speak. Thank you very much.

Mr. Iwamoto and Daniel-kun take the stage

Iwamoto mixed humor into his talk

Students listen attentively

Everyone enjoyed meeting Daniel-kun